Špeciálne diéty

Posted by:

Diéta 0 – S – čajová

Indikácia: Podáva sa obmedzenú dobu, obyčajne len niekoľko dní pri akútnych stavoch, napr. po žlčníkovej kolike, alebo prvé dni po operácii brušnej dutiny, pokiaľ nie je obmedzovaná črevná peristaltika. Pri tejto diéte sa podáva čaj – po lyžičkách, prípadne podľa pokynu lekára malé množstvo suchárov.

Diéta 1- S – tekutá výživná

Indikácie: Podstatou je základná diéta 0 obohatená výživnou zmesou, ktorej základom je sunar, alebo pri poruchách vstrebávania tuku dovážaný preparát Biosorbin MCT.Diéta je určená pacientom, ktorí nemôžu prijímať stravu v tuhej forme napr: pacienti s nádormi pažeráka.

Diéta 4 – S – s prísnym obmedzením tuku

Indikácie: Podáva sa v akútnom štádiu infekčnej žltačky, prvé dni po cholelitiatickom záchvate, prvé dni po cholecystektómii po čajovej diéte, pacientom po absolútnej hladovke v prvých dňoch. (Akútna nekróza pankreasu).

Charakteristika: prevažne sacharidová diéta bez mäsa a vajec, bielkovín, s úplným vylúčením voľného tuku a značne zníženou energetickou hodnotou. Podávame ju len krátku dobu, než odznie akútne štádium chorôb žlčníka,pečene, alebo pankreasu.

Diéta 9 –S – diabetická šetriaca

Indikácia: Pre diabetikov so súčasnými dlhodobými chorobami zažívacieho traktu (vredová choroba žlčníka, pečene, dyspeptický syndróm, zápal pankreasu).

Charakteristika: Je to šetriaca diéta s podávaním 6 jedál denne. Diéta je bez cukru, energeticky limitovaná s odváženým množstvom pečiva a príloh. Spojuje v sebe hľadiská diéty 2 a diéty 9. Príprava je varením, dusením, pečením v podobe bez zahusťovania. Nevhodné sú cukor, džem, med, sladkosti a pod, tučné mäsá, tučné údeniny, živočíšne tuky, vo väčšom množstve vaječné žĺtky, alkoholické nápoje.

Štandardizované diétne postupy

Diéta s obmedzením purínov

Indikácia:Pri dne počas dnavého záchvatu alebo v období medzi záchvatmi. Je určená aj pacientom s vysokou hladinou kyseliny močovej v krvi. Dôsledne ju musia dodržiavať najmä tí pacienti s dnou, ktorí majú postihnuté obličky a viazne u nich vylučovanie kyseliny močovej z tela, ako aj pri močových kameňoch.

Charakteristika:Hlavnou zásadou tejto diéty je obmedzenie purínov (z nich sa tvorí kyselina močová) v strave. Dôležité je dostatočný príjem tekutín 1,5 až 2 litre. Výber potravín sa riadi predovšetkým obsahom purínov. Zakazujú sa ostré koreniny a znižuje sa dávka mäsa. Bielkoviny sa nahrádzajú mliekom, mliečnymi výrobkami (jogurt, tvaroh, syr) a rôznymi vaječnými jedlami. Na zníženie obsahu purínov, väčšinu potravín varíme (varením sa stráca až 50 % purínov). Potraviny možno dusiť a opiecť bez pikantných prísad.Vhodné sú zelenina, ovocie, mlieko, mliečne výrobky, syry, vajcia, obilniny, zemiaky, ryža, káva, čaj, kakao, alkalické minerálky (káva a čaj obsahujú puríny rastlinného pôvodu, ale sa nemenia na kyselinu močovú).

Prvý deň dnavého záchvatu sa odporúča hladovka. Jesť môžu iba sucháre, sušienky, z ovocia jablká. Aby sa zvýšilo vyplavovanie kyseliny močovej z tela, treba vypiť dostatočne množstvo tekutín: čaju, minerálnej vody, ovocnej šťavy. Nápoje môžu byť sladené. V nasledujúcich dňoch sa odporúčajú mliečne jedlá, ľahkú glycidovú stravu a dostatočné množstvo ovocia. Postupne sa pridávajú bielkovinové jedlá pripravené na čerstvom masle alebo oleji, postupne varené alebo dusené mäso.

V obmedzenom množstve je dovolená hydina, ryby, struky, špenát. Vo veľmi obmedzenom množstve tuky, maslo, oleje, uležané syry, strukoviny (tuky je potrebné obmedziť, pretože zvyšujú pohotovosť k záchvatu).

Zakázané sú vnútornosti (pečeň, obličky, brzlík, mozoček, pľúca), mäsové výťažky, ťažké pácované jedlá, silné mäsové polievky, divina, sardinky, šproty, destiláty, viacstupňové pivá, ťažké vína. Vymenované  alkoholické nápoje puríny neobsahujú, ale môžu priamo vyvolať dnavý záchvat. Pacientom, ktorí nemajú dnu, ale opakovane majú zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi, majú konzumovať len vhodné potraviny a nápoje. Sprísnená diéta s obmedzením purínov je dôležitá preto lebo nedostávajú nijaké lieky.

Diéta v prevencii srdcovo cievnych chorôb

Indikácia: srdcovo-cievne ochorenia. Jednou z možnosti ako predchádzať srdcovo cievnym chorobám je racionálna strava v tzv. protisklerotickej úprave, ktorú treba dodržiavať po celý život.

Charakteristika: Jej hlavné zásady sú striedmosť, pestrosť, jednoduchosť, kvalita a nie kvantita. Dôležité je obmedziť denný príjem nasýtených živočíšnych tukov a uprednostniť príjem nenasýtených rastlinných tukov v potrave, obmedziť príjem cukru (sacharózy), zvýšiť príjem vitamínu C a pektínov, prijímať dostatočné množstvo tekutín, obmedziť soľ. Vhodné sú varené, dusené a grilované chudé mäsá (v dávke 150 g v jednej porcii), mlieko a mliečne výrobky z odstredeného mlieka, tvaroh, jogurt,  rôzne acidofilné mlieka, pekárenské výrobky z tmavej múky, nealkoholické nápoje (čaj, biela káva, slabšia čierna káva, minerálka, sóda, voda), ovocie, kompóty, zeleninové šaláty, zeleninové prílohy.

Nevhodné sú akékoľvek konzervy, prepražené tuky, dlho skladované zožltnuté tuky, umelé sladidlá, opakovane zohrievané jedlá zo zeleniny a zemiakov, tučné mäso, mastné výrobky, údeniny, šľahačku, tučné syry, biele pečivo, zákusky, alkohol.

Diéta pri hyperlipoproteinémii

Indikácia: Hyperlipoproteinémia – skupina ochorení so zvýšeným obsahom cholesterolu a triacylglycerolov v krvi.

Charakteristika: Pestrá a vyvážená strava, celoživotná úprava stravovacích návykov.Jedlá sa pripravujú na vode alebo pečené v alobale bez tuku. Do hotových jedál sa môžu pridávať tekuté oleje. Na zahusťovanie sa nepoužíva smotana, ale odtučnené mlieko, prípadne sójové. V strave sa preferuje veľa surovej zeleniny a ovocia. Nevhodné sú vyprážané jedlá, viac ako 2 – 3 vaječné žĺtka týždenne, stužené rastlinné tuky, šľahačka, smotanové syry, jogurty, solené a smažené burské oriešky, kešu oriešky, cukríky, čokoláda, rôzne keksom, plnené napolitánky, maslové torty, koláče, majonéza, dresingy…

Diéta bezlepková

Indikácia: Celiakia je choroba, ktorá patrí k chronickým poruchám výživy. Je zapríčinená tým, že sliznica tenkého čreva trvalo neznáša lepok (glute-giadín), ktorý sa nachádza v pšeničnej a ražnej múke, jačmeni a v ovse. Pri konzumovaní stravy s obsahom lepku dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva, k zníženiu množstva  tráviacich enzýmov, ba až k ich vymiznutiu. Následkom týchto zmien je porucha vstrebávania potravy sprevádzaná objemnými mastnými stolicami a neprospievaním dieťaťa.

Charakteristika: Diéta sa dodržiava celý život. Je potrebné zo stravy vynechať všetky potraviny, ktoré obsahujú lepok. Vynechať treba len tie druhy múky, ktoré obsahujú lepok.

Vhodná je sója a všetky výrobky z nej, ryža, ryžová múka, kukurica, kukuričná múčka (maizena), kukuričná krupica, kukuričné pukance, zemiaky, zemiakový škrob (solamyl),bezlepkové polotovary, bezlepkové cestoviny, sardinky, horká čokoláda, tvrdé cukríky.

Nevhodné sú múka pšeničná, ražná, jačmenná a všetky potraviny, ktoré sa z nich vyrábajú (chlieb, pečivo, cestoviny, múčniky, keksy, krupica, krúpy, vločky pšeničné, ovsené, jačmenné), rozličné konzervy, salámy, párky, cukrovinky (plnené cukríky), čokoládu, čokoládové bonbóny, pudingy v prášku, kupovanú zmrzlinu, mliečne výrobky, napr. jogurty a tavené syry, keďže obsahujú múku, prípadne rozličné zmesi, ktoré nie sú bez lepku. Prvé mesiace podľa rady lekára vynechať zo stravy repný cukor- sladiť pravým včelím medom alebo Glukopurom.

Diéta pri anémii z nedostatku železa

Indikácia: Anémia z nedostatku železa

Charakteristika: na normálnu tvorbu červených krviniek a krvného farbiva je potrebný dostatočný príjem bielkovín, železa, niektorých vitamínov komplexu B, najmä B 12, kyseliny listovej, vitamínu C, ako aj správne vylučovanie žalúdočnej šťavy. Jesť v pravidelných intervaloch a neprejedať sa. Organizmus dokáže najlepšie využiť železo zo živočíšnych bielkovín. Vitamín B 12 neobsahuje nijaká potravina rastlinného pôvodu. Najviac sa ho nachádza najmä v hovädzej pečeni a obličke, v bravčovej  pečeni, v sardinkách, sleďoch, v mlieku a mliečnych výrobkoch. Aj pri dostatočnom obsahu železa v strave môže byť vstrebávanie narušené nevhodnou skladbou potravín.

Diéta pri pálení záhy

Indikácia: pálenie za hrudnou kosťou, môže byť výrazné slinenie, pocity cudzieho telesa v krku alebo sťažené a bolestivé prehĺtanie, ďalej chrapot a zápaly hltanu.

Charakteristika: K pálčivému pocitu v žalúdku a hrudníku dochádza v prípade, že kyselina chlorovodíková, ktorá má v žalúdku za úlohu tráviť potravu stúpa hore do pažeráka a dráždi citlivé tkanivo. Neodporúča sa konzumovať ocot, nakladané uhorky, biele i červené víno, kysnuté pečivo.

Literatúra:

Základný prehľad rozdelenia diét. https://redias.wbl.sk/Diety.html

https://referaty.centrum.sk/ostatne/nezaradene/50171/?page=3

Dietetika- náuka o liečebnej výžive. https://zona.fmed.uniba.sk/fileadmin/lf/sucasti/Teoreticke_ustavy/Fyziologicky_ustav/PVP_Vyziva/Tema_6_Liecebna_vyziva_1920.pdf

ÚRAD VEREJNÉHO ZDRAVOTNÍCTVA. Diéty. https://docplayer.cz/25765133-D-i-e-t-y-obsah-str-zoznam-diet-1-tabulka-dietneho-systemu-2.html

0

About the Author:

You must be logged in to post a comment.